Care sunt florile lunii Aprilie
Zumzet de albine, verde crud și pomi înfloriți, triluri de păsărele și zile însorite, din ce în ce mai călduroase – cam așa am descrie noi luna lui Aprilie, a doua lună de primăvară. Ce bucurie, nu-i așa? Ziua crește, ceru-i tot mai senin, totul înflorește, în jur e o explozie de culoare și parfum!
Și pentru că te cunoaștem foarte bine, și știm că iubești florile la fel de mult cum le iubim și noi, azi ne-am gândit să-ți povestim despre florile lunii aprilie.
Hai cu noi într-o călătorie scurtă și parfumată în grădina noastră secretă, vii?
Informațiile pe care le vei afla poate-ți vor fi de folos, căci sigur vei găsi flori pe care le cunoști și pe care le ai sau poate ți le dorești în grădina ta!
Stânjeneii, sau florile de iris, sunt flori cu rizomi groși și cărnoși, cu muguri din care ies tulpini și frunze lungi și subțiri. Nu sunt plante pretențioase, trăiesc foarte bine în grădină, și iubesc tare mult soarele! În perioada de înflorire au nevoie de foarte multă apă, iar când înfloresc îți taie respirația, efectiv! Florile sunt deosebite, cele mai multe fiind de culoare albastră, deși pot fi la fel de multe galbene sau roz, indigo cu alb, sau chiar galbene cu auriu! Dacă-ți dorești stânjenei în grădină, ține cont că bulbii au nevoie de pământ calcaros, afânat, ușor drenabil!
Bujorii, care-au devenit din 2022 floarea națională a României, sunt flori spectaculoase, deosebit de parfumate. În funcție de zona în care sunt plantați și de climă, bujorii înfloresc la sfârșit de aprilie, început de luna mai. Bujorii de grădină sunt adesea roz, deși se întâlnesc destul de frecvent și bujori galbeni, roșii, ori albi! Florile bujorilor sunt luxuriante, rezistente, putând ajunge până la un diametru aproximativ de 15 cm! Sunt plante perene, care înfloresc de la început de primăvară și până toamna, în mai multe reprize, zeci de ani, adică foarte longevive – ne-a șoptit o rândunică cum că există bujori plantați de mai bine de 90 de ani, care înfloresc și în zilele noastre! Dacă-ți dorești bujori în grădină, e bine să reții faptul că au nevoie de căldură și de lumină cel puțin 6-8 ore pe zi, iubesc solul afânat și nu le place înghesuiala!
Liliacul, un arbust foarte popular în grădinile românilor, folosit cu rol decorativ, este una dintre cele mai iubite și mai reprezentative bucurii ale primăverii! Sigur îți mai amintești că-n copilărie, în apropierea Paștelui, liliacul era vedeta din grădină – alb sau mov în diferite nuanțe, mai pastelate sau mai intense, cu florile bătute ori simple, liliacul îți încânta privirea și simțurile. Dacă-ți dorești un liliac în grădină, e bine de știut că nu necesită foarte multă atenție, nefiind foarte pretențios în ce privește solul! Suportă foarte ușor atât seceta, cât și căldurile excesive, iar dulceața florilor reprezintă alimentul preferat al insectelor!
Dar ce spui despre mărgăritar? Într-adevăr, nu avem cum să nu menționăm iubitele lăcrămioare, acele flori gingașe atât de iubite! Sunt flori delicate și foarte parfumate, care iubesc locurile umbrite, cu umiditate mare, foarte potrivite pentru locurile din grădină în care-ți dorești flori, dar nu prea ai opțiuni, căci majoritatea florilor tânjesc după lumină! Pot fi plantate atât în grădină, dar și în jardiniere, sau ghivece, iar dacă-s iubite și îngrijite, lăcrămioarele pot înflori în luna aprilie, și chiar și prin octombrie, pentru a doua oară, dacă toamna este una blândă! Lăcrămioarele pot fi plantate la baza arbuștilor, lângă borduri, clădiri sau chiar și garduri, fără teama că florile nu se vor dezvolta frumos!
Pentru o doză de culoare și parfumuri îmbietoare, te așteptăm în grădina noastră secretă – aici vei găsi flori de toate felurile, iar nouă ne va fi tare drag să povestim despre modul de îngrijire, despre gingășia lor, despre emoția pe care o transmit așa, tăcute și delicate cum sunt florile!
Lasă un răspuns